Економіка

Мишоподібні гризуни

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує, що збір врожаю кукурудзи, сої, соняшнику та яблук в садах змусив мишоподібних гризунів активно розпочати мігрувати на розміщені поряд посіви багаторічних трав, розпочалось заселення озимих культур на тих площах де є сходи. Проведені фітосанітарні обстеження свідчать, що шкідливість гризунів почала різко зростати.

Рекомендуємо керівникам всіх форм власності систематично проводити додаткові обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо заселення посівів озимих культур, садів та багаторічних трав мишоподібними гризунами.

За наявності 3-5 і більше жилих колоній на 1 га на посівах озимих зернових, ріпаках, багаторічних травах в садах використовувати біологічний препарат зернову принаду Бактоцид (3-5 г/нору). Норма витрати на зернових культурах – 1-2 кг/га, на багаторічних травах – 3-4 кг/га. Смертельна доза міститься в 0,3-0,5 г препарату. Шкідники гинуть протягом 7-14 діб.

Нагадуємо, що виробництвом Бактоциду в області займається відділ біологічного методу захисту рослин ДУ «Чернівецька обласна фітосанітарна лабораторія» (за більш детальною інформацією звертайтесь за тел. 0956624577 Осадчук Сергій Васильович).

Серед хімічних препаратів дозволені до застосування родентициди: Антимиша, принада (2-3 пакетики на нору); Бромакем, ПР (20-30 гр/5 м² або 2-4 брикети на купі); Капкан-принада №1 (зернова суміш – 1,5-2,5 кг/га, 15 г в нірку, парафіновані брикети – 1,5-2,5 кг/га, 1-2 брикети в нору); Крисолов, принада (1-2 пакетики на нору); принада для знищення мишовидних гризунів Багіра (1,5-2,5 кг/га); Рат Кіллер Супер, ГП (5-10 кг/га); ротентицидні принади «Щелкунчик, ПР», 10-25 г на 5 м² та «RED KILLER», 5-7 г/нору сипучої суміші або 2-3 пакети тістових брикетів (на підложку) на нору. Виготовлення принад Бродівіт, р., Бродіфакум, 0,25%, Мишолов, р. та Номайс, р. дозволено здійснювати підприємствами, які спеціалізуються на виготовленні такої продукції. Препарати розкладають в жилі нори, суворо дотримуючись рекомендованих регламентів застосування. Через 5-7 діб, за необхідності, застосовують повторно. Контроль за чисельністю мишоподібних та захист озимини слід продовжувати до випадання снігу.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил техніки безпеки.

Наталія Городницька

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися