Економіка

Початок весняно-польових робіт та безпечне використання засобів захисту рослин

На території Мамалигівської ТГ розпочались весняно-польові роботи, а разом із тим слід очікувати інтенсивний період використання засобів захисту рослин (пестицидів), в тому числі і на присадибних ділянках. Дуже важливо працювати з ними правильно, аби не зашкодити собі та своєму оточенню. Адже неправильне, невиправдане застосування засобів захисту рослин, порушення умов їх застосування може призвести до погіршення самопочуття людей, забруднення довкілля (ґрунт, атмосферне повітря, вода).

Останнім часом почастішали випадки звернень населення до органів виконавчої влади та Головного управління Держпродспоживслужби в області з приводу порушення правил застосування пестицидів та агрохімікатів окремими громадянами, особисті огородні ділянки яких використовуються під плодові сади, посів зернових та зернобобових культур, посадку картоплі. Технології вирощування даних культур передбачають обов’язкове застосування хімічних та біологічних засобів захисту рослин до 2-5 разів на сезон, а плодових – до 6-8. Безпосереднє сусідство земельних ділянок з вирощуванням огородніх культур та садків при обробці останніх призводить до забруднення як городів, так і території житлової забудови, що негативно впливає на умови проживання людей. Навіть використання ранцевих оприскувачів в умовах безпосереднього сусідства саду із городніми культурами не може стовідсотково гарантувати неможливість забруднення прилеглої території. Практика показує, що в умовах населених пунктів, як правило, неможливо витримати необхідний санітарний розрив, при використанні навіть простих механічних засобів обробки дерев і городніх ділянок. Громадяни не дотримуються вимог санітарних норм щодо часу проведення обробки, врахування погодних умов та напрямку вітру, обов’язкового попередження населення про проведення обробки.

Враховуючи важливість питання та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання, надаємо рекомендації стосовно безпечного їх використання в приватних домогосподарствах, в межах населених пунктів відповідно до вимог чинного законодавства:

- особам, діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівникам підприємств, установ та організацій всіх форм власності, фізичним особам-підприємцям, що організовують виконання таких робіт, необхідно одержати допуск та посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. № 746).

- працівники підприємств, установ та організації всіх форм власності та громадяни зобов’язані допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише тих осіб, які пройшли спеціальну підготовку, та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області щороку – зазначено в п. 2.ст. 18 Закону України «Про захист рослин»;

- особи, діяльність яких пов’язана з виконанням робіт з пестицидами та агрохімікатами, повинні мати при собі допуск (посвідчення), медичну книжку і наряд на виконання такої роботи (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. № 746).

Для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту необхідно застосовувати ті пестициди і агрохімікати, які дозволені до використання в Україні та в оригінальних фірмових упаковках, що дасть змогу уникнути покупки фальсифікату, а також категорично забороняється використовувати вентиляторні та штангові обприскувачі, обробки проводити тільки за допомогою ранцевого обприскувача.

Потрібно, в першу чергу, застосовувати малотоксичні та малолеткі пестициди та агрохімікати, а в межах населеного пункту віддати перевагу механічним методам боротьби зі шкідниками.

Перед проведенням обробок земельних ділянок, розташованих в межах населених пунктів, необхідно сповістити сусідів про майбутні роботи і строки їх проведення.

Застосовувати пестициди для захисту зелених насаджень в межах населеного пункту дозволяється тільки з 22:00 до 07:00 години за допомогою ранцевого обприскувача при швидкості вітру до 4м/с. За межами населеного пункту всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Не можна проводити обприскування в денний час, спекотну погоду, проти вітру, під час сильного вітру та під час чи відразу після дощу.

Також потрібно дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту – під час роботи використовувати засоби індивідуального захисту.

Під час роботи із засобами захисту рослин оберігати, згідно з рекомендаціями, домашніх тварин, бджіл та птицю – не тільки власних, а й сусідських. Після обробки не слід перебувати на обробленій ділянці, особливо дітям, впродовж терміну, викладеному в інструкції до препарату.

Дотримання даних рекомендацій дасть змогу кожному громадянину уникнути конфліктних ситуацій при застосуванні пестицидів на своїх присадибних ділянках та городах, які часто виникають в період застосування отрутохімікатів, а також збереже добросусідські відносини та взаєморозуміння між сусідами і допоможе уникнути небезпечних ситуацій.

Наталія Костюк

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися