Правова допомога

Правила виїзду дітей за кордон

Згідно зі ст. 313 Цивільного кодексу України фізична особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені батьками (усиновлювачами), крім випадків, передбачених законом.

Так, у відповідності до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених за нотаріально посвідченою згодою одним з батьків, за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків або без такої. Якщо нотаріальну згоду від другого із батьків отримати неможливо, особа, яка має намір виїхати з дитиною за кордон, повинна звернутися до суду із позовом про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого із батьків. Проте є випадки, коли ЗГОДА ДРУГОГО З БАТЬКІВ на виїзд дитини НЕ ПОТРІБНА. Це, зокрема, у разі пред’явлення на пункті перепуску державного кордону одного з таких документів або їх нотаріально засвідчених копій:

- свідоцтва про смерть другого з батьків;

- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків, визнання його безвісно відсутнім або недієздатним;

- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав невнесення відомостей про батька (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

- довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби або приватним нотаріусом.

Додаткові підстави для виїзду за кордон дитини до 16 років БЕЗ ЗГОДИ ДРУГОГО З БАТЬКІВ визначені ст. 157 Сімейного кодексу України.

Так, один із батьків дитини самостійно вирішує питання щодо її тимчасового виїзду за межі України (на строк до 1 місяця), якщо:

- рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини разом з ним;

- щодо нього не застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з нею;

- строк поїздки не перевищує одного місяця;

- мета поїздки: лікування, навчання, участь дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, оздоровлення та відпочинок дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей тощо;

- інформування іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки (якщо відомо місце його проживання), шляхом надсилання рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, із зазначенням мети виїзду, держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

При необхідності тимчасового виїзду дитини на строк до 1 місяця та більше з метою, що зазначалася вище, той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує дане питання, якщо:

1) наявна заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, підтверджена довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів (видається органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем);

2) наявна заборгованість зі сплати аліментів, підтверджена довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу.

Таким чином, однією із підстав для виїзду дитини до 16 років за кордон за відсутності нотаріально оформленої згоди другого з батьків є:

- наявність рішення суду або органу опіки та піклування (розпорядження голови райдержадміністрації чи рішення виконавчого комітету сільської, селищної ради) про визначення місця проживання дитини. Строк чинності таких рішень може бути необмежений;

- або наявність рішення органу опіки та піклування (розпорядження голови райдержадміністрації чи рішення виконавчого комітету сільської, селищної ради) про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України. Строк чинності відповідного висновку – 1 рік з моменту набуття ним законної сили.

Необґрунтована та безпідставна відмова одного з батьків у наданні згоди на вивіз дитини за кордон, здійснена всупереч інтересам дитини, є підставою для звернення до суду з метою вирішення питання про надання дозволу на виїзд дитини за кордон за відсутності згоди одного з батьків.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права можна, звернувшись до фахівців відділу «Новоселицьке бюро правової допомоги» за адресою: м.Новоселиця, вул.Чкалова, 7, (перший поверх будівлі колишньої районної ради), тел.: (03733) 5-07-20.).

Як отримати правову допомогу дистанційно:

• зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

• поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

• написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;

• скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

• зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок novoselytske@legalaid.cv.ua

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися