Правова допомога

Правові підстави звернень громадян

Світ швидко змінюється. Швидко змінюється і свідомість людей. Все більше громадян усвідомлюють свої права, але питання їхньої реалізації в рамках правового поля здебільшого залишається відкритим.

Що є зверненням громадян? Який порядок оформлення та подання звернення? Ким може бути подано звернення? Саме про це йшлось на тренінгу, який провела виконавча директорка Агенції розвитку громад Буковини Неля Малько, учасниками якого були мешканці Мамалигівської громади.

Присутні на тренінгу розібрали різні кейси та з’ясували, що принциповою різницею між запитом на публічну інформацію та зверненням є прохання автора такого документу. Звернення – це викладена у письмовій або усній формі пропозиція (зауваження), заява (клопотання) або скарга. Автор звернення повідомляє певну інформацію органу влади і просить вчинити відповідні до викладеної інформації дії. А запит на публічну інформацію – це прохання до розпорядника надати інформацію або копію документа, які знаходяться у розпорядника.

Крім цього, відповідно до законодавства, право подавати запит на публічну інформацію закріплене за фізичними та юридичними особами, а також об’єднаннями громадян, котрі не є юридичними особами, а можливість подання звернень чітко закріплена за фізичними особами.

Під час навчального заходу були розглянуті і можливості оскарження неправомірних дій (бездіяльності) чиновників щодо реагування на запити та звернення, а також механізм притягнення винних до відповідальності. Також спікера наголосила на  дотриманні законодавства при розгляді органами державної влади звернень громадян.

Захід відбувся у рамках проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», що реалізує у Чернівецькій області Український Народний Дім у Чернівцях у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) #Dobre

Зміст цього матеріалу є одноособовою відповідальністю ГО «Відродження МК» і за жодних обставин не може вважатись таким, що відображає позицію USAID.

#DOBRE 

#Український_Народний_Дім_у_Чернівцях

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися