Правова допомога

Приватизація земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян

Хто може звернутись?

Громадяни України, які мають у своїй власності житловий будинок, право власності на який оформлено належним чином і який розташований на неприватизованій земельній ділянці, що перебуває у комунальній власності.

Розмір земельної ділянки, що може бути приватизована

Незалежно від розміру земельної ділянки, якою фактично користується громадянин, по спрощеній процедурі він може приватизувати у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара (стаття 121 Земельного кодексу України).

Підготовка документів для приватизації:

1. Виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)

Розробником технічної документації, відповідно до статті 26 Закону України “Про землеустрій” можуть бути:

- юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;

- фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Процедура виготовлення технічної документації передбачає виїзд інженера-геодезиста зі спеціальним обладнанням для проведення кадастрової зйомки і встановлення межі поділу земельної ділянки в натурі.

За результатами проведених робіт замовнику видається:

- технічна документація на земельну ділянку;

- диск з технічною документацією у електронній формі та документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру.

Розробники документації від імені замовника подають документацію із землеустрою до територіального органу Держгеокадастру, для внесення відомостей до Державного земельного кадастру, якщо інше не встановлено договором (ст. 26 ЗУ «Про землеустрій»).

Вартість послуг, а також тривалість виготовлення технічної документації узгоджується між замовником та розробником. Максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати шести місяців з моменту укладення договору.

2. Реєстрація технічної документації у територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Для цього кадастровому реєстратору подаються наступні документи:

- заява про внесення відомостей до Державного земельного кадастру за формою, встановленою Порядком ведення Державного земельного кадастру;

- технічна документація у паперовій та електронній формі;

- електронний документ, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру, відповідно до вимог Закону України «Про Державний земельний кадастр»;

- документ, який підтверджує повноваження діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою заявником особою).

У результаті наданої послуги замовник отримує витяг з Державного земельного кадастру, який містить, зокрема, кадастровий номер земельної ділянки. Відтепер земельну ділянку можна знайти на Публічній кадастровій карті України, ввівши відповідний кадастровий номер.

Вартість та строк розгляду

Внесення відомостей до Державного земельного кадастру відбувається протягом 14 днів з моменту подачі необхідних документів, послуга безоплатна.

Отримання рішення про передачу земельної ділянки у приватну власність

Після реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, необхідно звернутися до органу місцевого саморядування з заявою про передачу земельної ділянки у приватну власність.

До заяви додаються:

- технічна документація;

- Витяг з Державного земельного кадастру.

У результаті прийнятого рішення, ви отримуєте рішення (витяг) органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність.

Підставою для відмови у передачі земельної ділянки у власність може бути невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Вартість та строк розгляду

Рішення про передачу земельної ділянки у приватну власність видається протягом 2 місяців, послуга безоплатна.

Реєстрація права власності на земельну ділянку

Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють:

- територіальні органи Міністерства юстиції;

- виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, в тому числі через центри надання адміністративних послуг;

- нотаріус.

Державному реєстратору подаються наступні документи:

- заява встановленої форми;

- документ, що посвідчує особу;

- засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;

- витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

- документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Вартість та строк розгляду

Реєстрація здійснюється у строк до 5 робочих днів. За надану послугу стягується плата у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина перша статті 34 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень").

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права можна, звернувшись до фахівців відділу «Новоселицьке бюро правової допомоги» (за адресою: м.Новоселиця, вул.Чкалова, 7, (перший поверх будівлі районної ради), тел.: (03733) 5-07-20.). Карантин – це не перешкода для отримання правової допомоги від держави.

Як отримати правову допомогу дистанційно:

• зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

• поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

• написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;

• скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

• зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок novoselytske@legalaid.cv.ua

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися