Соціальний захист

Про трудові права осіб з обмеженими фізичними можливостями

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує: на підприємствах, в установах та організаціях, у фізичних осіб- підприємців, котрі використовують найману працю, має бути створено робочі місця для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Законодавством встановлено, що для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування таких категорій громадян у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця.

Працівників, котрі за станом здоров’я потребують легшої роботи, власник або уповноважений ним орган повинен перевести, за їх згодою, на таку роботу у відповідності з медичним висновком на тимчасовий період або без обмеження строку. При переведенні за станом здоров’я на легшу, нижче оплачувану роботу, за працівниками зберігається попередній середній заробіток упродовж двох тижнів з дня переведення, а у випадках, передбачених законодавством України, попередній середній заробіток зберігається на весь час виконання раніше оплачуваної роботи або надається матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Роботодавець не має права на встановлення випробувального терміну для працівника з інвалідністю, направленого на роботу відповідно до рекомендацій МСЕК.

За працівниками, котрі втратили працездатність у результаті нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, на весь період реабілітації до відновлення працездатності зберігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата.

Тривалість основної оплачуваної відпустки для інвалідів ІІІ групи складає 26 днів, для інвалідів ІІ та І групи – 30 днів. Встановлено також можливість надання відпусток без збереження заробітної плати за бажанням працівника: інвалідам III групи – тривалістю до 30 календарних днів щорічно, інвалідам I та II груп – тривалістю до 60 календарних днів щорічно.

Роботодавці зобов’язані пам’ятати!

Залучення осіб з обмеженими фізичними можливостями до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається.

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися