Економіка

Захист плодових дерев від хвороб

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує, що у третій декаді травня на території територіальних громад пройшли атмосферні опади, тому виникає небезпека масового ураження дерев яблуні та груші вторинною інфекцією парші; абрикоса, сливи, черешні – клястероспоріозом, або дірчастою плямистістю; вишні та інших кісточкових – кокомікозом. У червні для плодових дерев характерний активний ріст пагонів і плодів.

З метою оздоровлення плодових насаджень та не допущення розвитку хвороб рекомендуємо: в яблуневих садах проти парші використовувати фунгіциди: Делан, в.г. 0,5-1 кг/га; Малвін 80, ВГ 1,8-2,5, Мерпан, ВГ 2,5 кг/га, Сілліт 400 КС 1,7-2 л/га, проти борошнистої роси – Топаз 100 ЕС, КЕ 0,3-0,4 л/га, Алмаз 100 к.е. 0,3-0,4 л/га, з додаванням інсектицидів проти шкідників Акцент 0,8 л/га; Воліам Флексі 300 SC,ЛС 0,3-0,5 л/га; Пірінекс Супер, КЕ 1,0- 1,5 л/га та у разі потреби один з акарицидів проти кліщів Енвідор 240 SС, КС, 0,4-0,6 л/га, Масаї, ЗП 0,4-0,6 кг/га та інші.

Щоб запобігти подальшому розвиткові хвороб кісточкові сади середнього і пізнього строків достигання не пізніше, як за 20-45 днів (в залежності від препарату) до збору урожаю обприскують: Луна Сенсейшен 500 SC, КС (вишня, черешня та персик 0,25-0,35л/га); Малвін 80, ВГ (абрикос, персик 1,8-2,5кг/га); Самшит, КС (персик 0,2-0,3 л/га); Сігнум, ВГ (вишня, черешня, абрикос, персик 1,0-1,25кг/га); Страж, КС (персик 0,4л/га); Топаз 100 ЕС,КЕ (вишня (маточники), персик 0,4л/га); Фитал, РК (абрикос, вишня, черешня, персик 2л/га) та іншими фунгіцидами.

Застерігаємо використовувати препарати виключно включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області нагадує про заборону застосовування засобів захисту рослин, та здійснення будь-яких робіт, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору, а також про обов’язкове дотримання Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві” ДCП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої безпеки під час роботи із засобами захисту рослин.

Анжела КОСОВАН,

начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися